Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Λαχανοντολμάδες γιαλαντζί με σάλτσα ταχινιού

Υλικά : 1 μεγάλο λάχανο με μαλακά φύλλα
             3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
             1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
             1 ματσάκι μαϊντανό
             1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή σησαμέλαιο)
             750 γραμ. ρύζι καρολίνα (μουλιασμένο σε νερό)
              δυόσμος (ανάλογα τα γούστα μας)
              1 λεμόνι (ο χυμός του)
              2,5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κρέατος
              αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο 
              για τη σάλτσα
              1 φλ. τσαγιού ταχίνι
              2 φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό

Εκτέλεση : Αφαιρούμε τον κώνο από το κοτσάνι του λάχανου. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε το λάχανο για 5-8 λεπτά. Το βγάζουμε, το στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα πρώτα φύλλα που ζεματίστηκαν και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ζεματιστούν όλα τα φύλλα. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το μουλιασμένο ρύζι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα φύλλα και βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε δεξιά και αριστερά τις άκρες και ρολάρουμε, όχι πολύ σφιχτά, τον ντολμά. Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα στρώνετε μια στρώση από μικρά ή σχι-σμένα φύλλα και από πάνω βάζετε τους ντολμάδες με το άνοιγμα προς τα κάτω. Αλατοπι-περώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, λίγο μπούκοβο και από πάνω α-πλώνουμε πάλι φύλλα. Προσθέτουμε ζωμό τόσο που να καλύπτονται οι ντολμάδες και σκεπά-ζουμε το φαγητό με ένα βαρύ πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει μια βρά-ση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα συχνά. Προσέχουμε το φαγητό να έχει μονίμως περίπου 2 φλιτζάνια ζωμό. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό ζωμό του φαγητού. με τη σάλτσα που φτιά-ξαμε, αντί αυγολέμονο, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου