Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κουλούρια ούζου της Όλγας

Υλικά : 2 κιλά αλεύρι Αγ. Γεωργίου Νο1
             340 γραμ. ζάχαρη
             60 γραμ. αμμωνία
             1,5 κ. γλ. σόδα
             4 βανίλιες
             110 γρ. λάδι
             700 γρ. ούζο

Εκτέλεση : Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά λάδι, ζάχαρη και βανίλιες. Διαλύω στο ούζο την αμμωνία και τη σόδα και τα ρίχνω στα προηγούμενα υλικά μου. Στη συνέχεια ρίχνω και ανα-κατεύω τμηματικά το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι σκληρή και ελαστική. Παίρνουμε τη ζύμη και την πηγαίνουμε σε ένα φούρνο. Ζητάμε να την βάλουν στο ζυμωτήριο για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να δημιουργηθούν στο ζυμάρι φου-σκάλες. Στη συνέχεια επιστρέφουμε σπίτι και πλάθουμε τα κουλούρια μας. Το πα-ραδοσιακό σχήμα που δίνουμε θυμίζει κολιέ με πέντε χάντρες. Πλάθουμε ένα μπαστουνάκι και με τα μικρά μας δάχτυλα, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο,  πιέζουμε ελαφρά το μπαστουνάκι να δη-μιουργήσουμε τη χάντρα. Αφού σχηματίσουμε τις πέντε χάντρες ενώνουμε τις άκρες από το μπα-στουνάκι και έχουμε το κουλούρι. Ακούγεται πολύπλοκο αλλά δεν είναι. βάζουμε τα κουλούρια σε καλά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 185C μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά (σαν λευκά).

Αν δεν πάτε τη ζύμη στο φούρνο μπορείτε να κάνετε τα κουλούρια αλλά θα δυσκολευτείτε κάπως στο να τα πλάσετε. Φυσικά θα τα κάνετε στρογγυλά χωρίς την παραδοσιακό τους σχήμα. Έτσι τα έκανα την πρώτη φορά και ήταν το ίδιο ωραία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου