Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Stollen (παραδοσιακό γλυκό ψωμί) από τη Γερμανία

Υλικά
175 γρ. βούτυρο
175 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά
250 γρ. τυρί κρέμα
50 ml κονιάκ
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κ. κάρδαμο σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
125 γρ. σταφίδες μαύρες
250 γρ. σταφίδες ξανθές
150 γρ. αμύγδαλα άσπρα και χοντροκομμένα
100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κύβους
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
για το σερβίρισμα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
50 γρ. ζ'αχαρη άχνη

Εκτέλεση
Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά για 4΄μέχρι να αφρατέψουν. προσθέτουμε το τυρί και ρίχνουμε σταδιακά  το ξύσμα λεμονιού, το κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα τους κύβους πορτοκαλιού και το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι με μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C και στρώνουμε στο ταψί μας μια λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και πιέζουμε το κάθε κομμάτι να ανοίξει σε οβάλ σχήμα περίπου 2 εκ. Διπλώνουμε κάθε δίσκο στα δύο, αφήνοντας το κάτω μέρος να εξέχει από το επάνω κατά 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τα στόλεν στο φούρνο και ψήνουμε για 55-65΄. Παράλληλα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Ξεφουρνίζουμε τα στόλεν, τα αλείφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με την άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου