Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αβγά 
600 γρ. ανάμικτα ξερά φρούτα ( σύκα, δαμάσκηνα,
 βερίκοκα, σταφίδες, κράνμπερι)
ξύσμα από ένα περτοκάλι
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. κάρδαμο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
για την επικάλυψη
50 γρ. αμύγδαλα σκόνη
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
2 ασπράδια αβγών
50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C. Σε  ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το βούτυρο με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά. Σ' αυτό το σημείο το μείγμα μας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει αλλά δεν ανησυχούμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά μας. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μας. πρέπει να έχουμε μια πυκνή ζύμη. Ρίχνουμε τα ξερά μας φρούτα. Ζυμώνουμε. Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα τσέρκι με βάση. Αν δεν έχουμε βάση στο τσέρκι βάζουμε μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την επικάλυψη. 
Επικάλυψη. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε ελαφρώς με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και την σκόνη αμύγδαλου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα πολτό. 
Προσθέτουμε τον πολτό επάνω από το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στους 170C για 50΄. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C και ψήνουμε για 10΄. Ελέγχουμε το ψήσιμο με μαχαίρι. Ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει ξεφουρνίζουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου