Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Πανετόνε

Υλικά
600 γρ. σκληρό αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
50 γρ. μαγιά
40 ml χλιαρό νερό
150 γρ. ζάχαρη
5 αβγά 
ξύσμα από 2 λεμόνια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
400 γρ. cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα
       (κατά προτίμηση πορτοκάλι)

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι για να κάνουμε προζύμι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμεστην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα την οπία έχουμε επενδύσει με λαδόχαρτο και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλες 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ψήνουμε για 1 ώρα και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε μετά από 8 ώρες περίπου που θα έχει κρυώσει τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου