Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κολοκύθα γεμιστή (Calabaza rellena)

Υλικά
1 στρογγυλή κολοκύθα περίπου 2 κιλά
40 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι σε καρέ
1 μικρή φρέσκια ή ξερή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
80 γρ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. κουκουνάρια
100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
250 ml νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε την κολοκύθα και με μυτερό μαχαίρι κόβουμε κυκλικά το επάνω μέρος της με το κοτσάνι, σαν καπάκι. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό και την αφήνουμε ανάποδα σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περιττά υγρά. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄έως να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε το ρύζι και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2΄ακόμη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το νερό και αποσύρουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C. Γεμίζουμε την κολοκλύθα με το μείγμα, κλείνουμε το άνοιγμα με το κομμάτι- καπάκι που έχουμε κρατήσει και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε στο ταψί για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε παίρνοντας με μια κουτάλα γέμιση αλλά και λίγη από τη σάρκα της κολοκύθας.   

Είναι ένα φαγητό που συνηθίζεται τα Χριστούγεννα στην Αργεντινή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου