Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
5 αβγά
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. γάλα
100 γρ. νερό χλιαρό
80 γρ. μαγιά νωπή
5 γρ. μαστίχα Χίου σε σκόνη
5 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
1 αβγό για επικάλυψη

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προ-σέχουμε να μην κάψει. κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο σκεύος ΄διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα του βουτύρου. Στο τέλος προσθέτουμε  το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Φτιάχνουμε μια μπάλα, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφή-νουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς. Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε τη ζύμη μας. Πιέζουμε με την παλάμη μας τη ζύ-μη και τη δίνουμε στρογγυλό σχήμα με πάχος περίπου 5 εκατ. Αφήνουμε πάλι τη ζύμη μας σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ανακατεύουμε το αβγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι η βα-σιλόπιτα να ροδίσει και να ξεκολλάει από το ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου