Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες

Υλικά
200 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, πρόβειο σε
       θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. βούτυρο αγελάδος (Κερκύρας) σε θερμοκρασία δωματίου
2 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αβγού
1 κ.γ βανίλια
1 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ αμαρέτο
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250-300 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ανθόνερο προαιρετικά

Εκτλεση
Χτυπάμε τα δύο είδη βούτυρου στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρης άχνης και συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμη. Συνεχίζουμε με τον κρόκο, τη βανίλια και το κονιάκ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε κι αυτό. Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Τέλος ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Μαζεύουμε σε μια μπάλα τη ζύμη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα. λαδώνουμε τα ταψιά μας. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια ή σε ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τη ζύμη μας και τοποθετούμε στα ταψιά.Ψήνουμε για περίπου 20΄ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα οι κουραμπιέδες μας. Αφού βγάλουμε τα ταψιά μας αφήνουμε να κρυώσουν οι κουραμπιέδες καλά, τουλάχιστον 30΄. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη άχνη. Βουτάμε μέσα τους κουραμπιέδες και τους γυρνάμε καλά για τυλιχτούν με μια γερή στρώση ζάχαρης. Αν θέλουμε πριν τους βάλουμε στη ζάχαρη μπορούμε να τους ραντίσουμε ελαφρά με το ανθόνερο.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου