Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Χριστόψωμο

Υλικά
1 κιλό σκληρό αλεύρι
2 κ.γ αλάτι
3 κ.γ. στεγνή μαγιά
1 κρασοπότηρο λάδι
5 κ.σ. ζάχαρη
1 κοφτό κ.γ. κανελογαρίφαλα
1 κ.γ. κάρδαμο
1/2 φλ. τσ. ξανθές σταφίδες
1/2 φλ. τσ. καρύδια ή αμύγδαλα
      ή και τα δύο
2 κ.σ. σουσάμι

για την επιφάνεια
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το λάδι. Το τρίβουμε με τις παλάμες να λαδωθεί το αλεύρι παντού ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα καρυκεύματα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε ελαφρά χλιαρό νερό και να ζυμώνουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι και ζυμώνουμε για να ενωθούν καλά στη ζύμη μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε μέσα το ψωμί μας. Το αφήνουμε και πάλι να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C. Τρυπάμε την επιφάνεια του ψωμιού σε 4-5 μεριές με τη μύτη του μαχαιριού. Ψήνουμε για 45-50΄της ώρας. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τα υλικά για την επιφάνεια. Μόλις βγάλουμε το ψωμί μας από το φούρνο το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου