Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Λαχανοντολμάδες

Υλικά
1 μεγάλο αφράτο λάχανο 1,5 κιλά
600 γρ.κιμάς
1 φλ.τσ. ρύζι για πιλάφι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. κ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
για το αβγολέμονο
2 αβγά
1,5 λεμόνι το χυμό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το βάζουμε να βράσει. Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι. Ρίχνουμε το λάχανο στο βραστό νερό και το ζεματάμε αφαιρώντας σταδιακά τα ζεματισμένα φύλλα μέχρι να τελειώσουν. Βγάζουμε και το υπόλοιπο λάχανο και απλώνουμε τα φύλλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, καλά πλυμένο το ρύζι, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Αν είναι σφικτό προσθέτουμε λίγο νερό για να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Παίρνουμε τα πού μεγάλα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση. Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες μας βάζοντας στην άκρη του φύλλου μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας. Αναδιπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να κλείσει η γέμιση και ρολάρουμε το φύλλο μέχρι να γίνει ντολμάς. Απλώνουμε μερικά φύλλα μέσα σε μια κατσαρόλα και αρχίζουμε να στοιβάζουμε σφικτά τους ντολμάδες μας. Στοιβάζουμε σε 2-3 στρώματα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και νεράκι τόσο μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για ένα δίωρο περίπου. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και τους ζεσταίνουμε καλά. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας συνεχώς. Προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές ζουμί από τους ντολμάδες και ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Κουνάμε καλά την κατσαρόλα μας για να πάει το αβγολέμονο παντού. Αφήνουμε λίγο το μείγμα να ζεσταθεί και σερβίρουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου