Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Ορειβατική πίτα


Υλικά
500 γρ. καρύδια
100 γρ. ξανθές σταφίδες
300 γρ. δαμάσκηνα
100 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κ. γλ. κανέλα
1 σφηνοπότηρο λικέρ
1 φλ. του καφέ πετιμέζι
1/2 κ. γλ. σκόνη μαστίχα Χίου
λίγο ροδόνερο
100-150 γρ. κορν φλάουρ
1 πακέτο σφολιάτα
λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι

Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα καρύδια και τα δαμάσκηνα. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τις σταφίδες, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε τη μαστίχα Χίου και ανακατεύουμε καλά. Ενώ ανακατεύουμε ρίχνουμε σταδιακά χτυπημένα τα αυγά, το πετιμέζι, το λικέρ και το ροδόνερο. Σε μια κατσαρολίτσα λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
    προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200C. Σε ένα ταψί, ελαφρώς βουτυρωμένο, στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας. Ρίχνουμε το μείγμα μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων της σφολιάτας. Με τον κρόκο του αυγού αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Χαράσσουμε ελαφρώς και ρίχνουμε στην επιφάνεια το σουσάμι ή το μαυροκούκι ή και τα δύο. χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180C και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά έχουμε το ταψί στη χαμηλή θέση του φούρνου. Το βγάζουμε χαράσσουμε πάλι λίγο τα κομμάτια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στη μεσαία θέση του φούρνου. 

Αντί για έτοιμη ζύμη σφολιάταςμπορούμε να κάνουμε μια δική μας ζύμη κουρού (βλέπουμε ζύμες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου