Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Ντολαμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά: 1/2 κιλό αμπελόφυλλα
           1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
           4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλικομμένα
           1 φ. τσ. ρύζι
           1,5 φ. τσ. ελαιόλαδο
           2 κολοκυθάκια τριμμένα 
           1 φ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
           1/2 φ. τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
           1/2 φ. τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
           1 λεμόνι, το χυμό του
           αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κολοκυθάκια, άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε πολλά αμπε-λόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας, για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Παίρνουμε ένα ένα τα υ-πόλοιπα αμπελόφυλλα στην παλάμη, βάζουμε από μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και τυλίγουμε προσεχτικά. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λεμόνι και δυόμισι φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Τα σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και αφή-νουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να πιουν το νερό τους και να μαλακώσει το ρύζι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα σκεπάζουμε για 10΄ με μια πετσέτα, για να απορροφηθούν οι υδρατμοί, και σερβίρουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου