Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη κιμαδόπιτα

Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
200 γρ, βούτυρο Lourpak

για τη γέμιση
700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
90 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης
200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
60 ml κρασί Μαυροδάφνη
50 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. νυφάδες βρώμης
1 κ.γ. κανέλα
αλάτι, πιπέρι

συμπληρωματικά υλικά
300 γρ. βρασμένα κάστανα
3 κ.σ. μέλι
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους
12 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. σπόρους ροδιού 


Εκτέλεση
Έχουμε αφήσει το φύλλο κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά έχουμε βάλει το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρουμε για 4΄.Ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά. Σοτάρουμε και προσέχουμε να διαλύουμε τυχόν σβόλους. σοτάρουμε περίπου 6΄μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και φιστίκια και περιμένουμε να απορροφηθεί το κρασί για 2΄-3΄ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα συμπληρωματικά υλικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ για να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και λιώνουμε και το βούτυρό μας. Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε το πρώτο φύλο και το βουτυρώνουμε. Κάνουμε το ίδιο και με τα δύο επόμενα φύλλα. Το τέταρτο φύλλο απλά το τοποθετούμε και δεν το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε τη γέμιση. Την ισιώνουμε και την πιέσουμε για να γίνει μια ενιαία μάζα.Τοποθετούμε τα πρώτα δύο φύλλα καλά τεντωμένα και βουτυρωμένα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετούμε κάνοντας ακανόνιστες πτυχώσεις, ώστε να αφήσουμε αέρα μεταξύ τους. Τελειώνουμε με βουτύρωμα της επιφάνειας. Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε για 50΄έως 60΄ανάλογα το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου