Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τσουρέκι μυρωδάτο

Υλικά
6 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τ' ασπράδια
21/2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη διαλυμένη
       σε 1/2 λίτρο ζεστό γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο χλιαρό
1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 κ.γ. κακουλέ κοπανισμένο,μόνο οι σπόροι
1/2 κ.γ. καπανισμένη μαστίχα χίου
ξύσμα και χυμός ενός μικρού πορτοκαλιού
50 γρ. μαγιά νωπή
1600-1800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 αυγό με 2 κ.σ. γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα. Σ' ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να έχουν μια πυκνή υφή και να έχουν ασπρίσει. Τους ενώνουμε με την μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το χυμό, τη διαλυμένη μαγιά και το γάλα με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια μας στο βούτυρο μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και να κάνει φουσκάλες. Τότε την κάνουμε μια μπάλα βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και την σκεπάζουμε σ' ένα μπολ. Βάζουμε το μπολ σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί, περίπου 45 λεπτά. Στη συνέχεια ζυμώνουμε για να φύγει ο αέρας και την χωρίζουμε σε τρία μέρη. Χωρίζουμε το καθένα σε 3 μικρότερα κομμάτια και κάνουμε πλεξίδες. Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε λαδωμένες λαμαρίνες και τ' αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και ψήνουμε για 50 λεπτά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου