Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Τσουρέκι της Λαμπρής

Υλικά
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγ. Γεωργίου
2 βιτάμ
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες γάλα
8+1 αυγά
30 γρ. ξερή μαγιά ή 3 κύβους χλωρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
4 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μαχλέπι, το αλάτι, τη μαστίχα και το ξύ-σμα πορτοκαλιών. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Προ-σθέτουμε το μείγμα στο αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και  προσθέτουμε και αυτά. Τέ-λος προσθέτουμε και τα 8 αυγά μας χτυπημένα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε οκτώ ίσα μέρη και με καθένα από αυτά κάνουμε μακριά μπαστούνια. Τα αφήνουμε να κάτσουν για 10 λεπτά και μετά ανά δύο τα πλέκουμε σε κοτσίδα ως εξής: σχηματίζουμε με τα δύο μπαστούνια ένα σταυρό και στη συνέχεια με τα τέσσερα πλέκουμε κοτσίδα δια-σταυρώνοντας το ένα μετά το άλλο εναλλάξ. 
Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε αντικολλητικό χαρτί μέσα στα ταψιά μας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μία ώρα.  Χτυπάμε το αυγό που μας έχει μείνει και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Τα ψήνουμε στους 175C για μισή ώρα περίπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου