Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Κρέμα κάστανου

Υλικά
750 γρ. ζάχαρη
1 κιλό κάστανα
500 γρ. νερό
1 λοβός βανίλιας
40 γρ. ρούμι ή κονιάκ
1 κ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Κάνουμε μια χαρακιά σε κάθε κάστανο. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τακαλύπτουμε με ωερό (όχι τα 500 γρ. της συνταγής), προσθέτουμε το αλάτι και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και με τη μύτη ενός μαχαιριού τα καθαρίζουμε (σκληρή φλούδα και μαλακή).
    Βάζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Σχίζουμε με ένα μαχαιράκι το λοβό της βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το λοβό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. όταν το σιρόπι γίνει διάφανο, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
    Βάζουμε στο μπλέντερ τα 3/4 του σιροπιού και τα κάστανα και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ενσωματώνουμε ανακατεύοντας αυτό τον πουρέ με το υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε το σκεύος στη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
    Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Μοιράζουμε σε μπολάκια.
 

Μπορούμε να την βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο. Την χρησιμοποιούμε για βάση σε άλλες συνταγές, όπως σοκολατάκια κάστανου, μους κάστανου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου