Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Λαζάνια με πιπεριές φλωρίνης και μανιτάρια

Υλικά
12 λαζάνια
350 γρ. ψητές πιπεριές φλωρίνης,έτοιμες σε βάζο,
       κομμένες σε λωρίδες
500 γρ. μανιτάρια, έχουμε αφαιρέσει τα πόδια,
       τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες
680 γρ. σάλτσα ντομάτας, έτοιμη σε μπουκάλι
100 γρ. τριμμένη μυζήθρα
φέτες τυριού gouda
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
100 γρ. φοινόκιο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη 
αλατοπίπερο 
ελαιόλαδο
2 ποτήρια του κρασιού λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας κρέμα λευκού βαλσάμικου

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ένα πυρέξ. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμισή μας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το φοινόκιο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε για 5΄περίπου το σοτάρισμα αφού προσθέσουμε το πιπέρι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ένα ποτήρι του κρασιού. Προσθέτουμε την κράμα του βαλσάμικου τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πιεί τα υγρά η γέμιση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας και προσθέτου με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Μετά από λίγο προσθέτουμε τη μουστάρδα και αφού ανακατέψουμε αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο πυρέξ στρώνουμε τα 4 λαζάνια και ρίχνουμε αραιά στην επιφάνει τριμμένη μυζήθρα. Στρώνουμε τις λωρίδες από τις πιπεριές έτσι που να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε πάλι λίγη μυζήθρα. Στρώνουμε τα άλλα 4 λαζάνια και προσθέτουμε τη γέμιση των μανιταριών. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μυζήθρα. Στρώνουμε τα τελευταία λαζάνια. Πάνω από τα λαζάνια ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και προσέχουμε να πάει παντού. Αν δούμε ότι είναι πολύ παχιά προσθέτουμε λίγο κρασί. Ψήνουμε για μισή ώρα. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι τα λαζάνια. Αν δούμε ότι μαλάκωσαν όσο θέλουμε βγάζουμε από το φούρνο. Στρώνουμε τις φέτες του τυριού gouda στην επιφάνεια και βάζουμε πάλι στο φούρνο για 10΄περίπου. Μόλις δούμε ότι το τυρί μας έγινε σαν μπεσαμέλ βάζουμε την επάνω αντίσταση το grill του φούρνου μέχρι να χρυσίσει το τυρί.
 


   

Τάρτα με λιαστή ντομάτα, δυόσμο και γιαούρτι

Υλικά
1 φύλλο ζύμης σαν κουρού (βλέπε ζύμες)
500 γρ. αγελαδινό γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. πικάντικη φέτα χοντροθρυμματισμένη
 250 γρ. ανθότυρο χοντροθρυματισμένο
3 αβγά
8 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το λάδι 
   τους και ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα. Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης και τρυπάμε με  πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα τυριά, τα αβγά, τις λιαστές ντομάτες και το δυόσμο. Αν θέλουμε ένα λείο αποτέλεσμα μπορούμε να χτυπήσουμε το γιαούρτι, τα τυριά και τα αβγά στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο τις ζύμης. Στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι και ψήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί από κάτω.