Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Χουρμαδοπιτάκια

Υλικά
1 δόση ζύμη σαν κουρού (βλέπε ζύμες)

για τη γέμιση
250 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
100 γρ. αμύγδαλα
1 κ. σ. ζάχαρη
1 ποτηράκι του λικέρ λικέρ της αρεσκείας μας
λίγη κανέλα 


Εκτέλεση
Κόβουμε στο multi τα αμύγδαλα μαζί με τους χουρμάδες. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προ-σθέτουμε τη ζάχαρη, το λικέρ και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο και κόβουμε με τσέρκι κομμάτια μέχρι ένα πιατάκι του καφέ. Βάζουμε στο κέντρο με κουταλάκι τη γέμισή μας. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και πιέζουμε να ενωθούν οι άκρες. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε λαδωμένα ταψιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά.  

Ζύμη σαν κουρού

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο 
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το βούτυρο και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια και με αργές κινήσεις μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τη διπλώνουμε σε μεμβράνη και την αφή-νουμε να ξεκουραστεί για 20΄. Είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε είτε ως φύλλο σε πίτες είτε ως βάση σε αλμυρές τάρτες. 

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Τσάτνεϊ φράουλας

Υλικά
500 γρ. φράουλες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 κ.γ. καυτερή πιπεριά
1 ποτήρι νερού μηλόξιδο
1 ξυλάκι κανέλα
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 κ.γ. αλάτι
200 γρ. καφέ ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κρατάμε ολόκληρες. Βάζουμε τις φράουλες μέσα σε μια λεκάνη και τις πασπαλίζουμε με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, την κανέλα, το τζίντζερ, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τέλος αλατίζουμε. Αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί για 1 ώρα. Στη συ-νέχεια το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει μαρμελάδα. Το βγάζουμε και αφού το βά-λουμε σε γυάλινο βάζο το φυλάμε στο ψυγείο.  

Κολοκυθάκια Capraccio

Υλικά
1/2 κιλό μικρά τρυφερά κολοκυθάκια
6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. καβουρντισμένο κουκουνάρι
αλάτι
ξύσμα από πικάντικη γραβιέρα

Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κολοκυθάκια μας. Πλένουμε το δυόσμο και αφαιρούμε τα φύλλα από τα κοτσάνια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε εξαιρετικά λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε σε πιατέλα έτσι που η μία να καλύπτει ελαφρά την άλλη, σαν να ήταν λέπια ψαριού. Βάζουμε τα φυλλαράκια του δυόσμου το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε λεπτές λουρίδες. Χτυπάμε μαζί το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το δυόσμο και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κουκουνάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά έτσι ώστε να ανακατευτούν οι γεύ-σεις και να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Βάζουμε από πάνω το ξύσμα τυριού και σερβίρουμε.

Σούπα κολοκυθάκια με γιαούρτι

Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα στη μέση κατά μήκος
   και σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φ.τ. φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 1/2 φ.τ. ζωμό λαχανικών
1/2 φ.τ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας. Βάζουμε στην κατσα-ρόλα και τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15 λε-πτά, να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Λιώνουμε τη σούπα μας σε μπλέντερ και καθώς γυρίζει το μο-τέρ προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλατοπίπερο. Αν η σούπα μας είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο ζω-μό. Σερβίρουμε και αν θέλουμε γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.