Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πατάτες φούρνου

Υλικά
πατάτες
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
πιπέρι
μείγμα καρυκευμάτων

Εκτέλεση
Χτυπάμε σ' ένα γουδί δενδρολίβανο, κόκκους κόλιανδρου, ρίγανη και θρούμπι μέχρι να γίνουν σκό-νη. Αδειάζουμε σε μπολάκι και προσθέτουμε καπνιστή πάπρικα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κό-βουμε σε 8 κομμάτια την καθεμία. Τις βάζουμε σε ταψί και τους ρίχνουμε ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε για να πάει το ελαιόλαδο σε όλες τις πατάτες. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και το μείγμα μας. Οι ποσότητες είναι ανάλογες με τις πατάτες που έχουμε. Ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερ-μασμένο φούρνο στους 170C. Δοκιμάζουμε με πιρούνι και αν οι πατάτες είναι έτοιμες ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200C μέχρι οι πατάτες να γίνουν τραγανές.   

Σούπα με κάστανα και μανιτάρια

Υλικά
500 γρ. μανιτάρια 
200 γρ. κάστανα βρασμένα
1 μικρό κεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 λίτρο ζωμό κότας
25 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε σκόνη
4 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας από την επιφανειακή φλούδα και αφαιρούμε τα ποδαράκια τους. Εάν δεν έχουμε πάρει έτοιμα βρασμένα κάστανα, καθαρίζουμε τα βρασμένα κάστανα. Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε στο λάδι για 2΄το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄ακόμη. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και αφού δυναμώσουμε τη φωτιά σοτάρουμε για 5΄. Ρίχνουμε τα κάστανα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄. Ρίχνουμε τη σούπα μας σταδιακά σε μπλέντερ και χτυπάμε. Αφού έχουν λιώσει τα υλικά μας τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα μας και προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη. Βράζουμε για 5΄σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε και σερβίρουμε ζεστή τη σούπα.   

Γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα

Υλικά
 ένα κομμάτι χοιρινό με πέτσα
 λάδι
 αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε πολύ καλά το χοιρινό,  το αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε στη χούφτα μπόλικο λάδι και αλάτι. Με το μείγμα περνάμε την πλευρά του χοιρινού που έχει την πέτσα. Τοποθετούμε στο ταψί κληματόβεργες σε οριζόντιες και κάθετες σειρές. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα τοποθετούμε μια σχάρα. Βάζουμε επάνω το χοιρινό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C. Οι ώρες ψησίματος είναι ανάλογες με τα κιλά του κρέατος. Συνήθως η αντιστοιχία είναι 1 κιλό κρέατος 1 ώρα ψησίματος.  

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μπισκότα Αμυγδάλου

Υλικά
 250 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
 300 γρ. ζάχαρη
 450 γρ. αλεύρι
 200 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
 1/4 κ. γ. αλάτι
 χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση
Χτυπάμε στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού. Ζυμώνουμε με αργές κινήσεις για να ανακατευτούν καλά τα υλικά μας και να έχουμε μια ωραία και σχετικά νωπή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Βουτυρώνουμε τις λαμαρίνες μας και προ-θερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190C. Ανοίγουμε σε φύλο και κόβουμε τα μπισκότα με κουπ απ. Ψήνουμε για 5-8΄.   

Λικέρ ρόδι

Υλικά
 1 φλ. τσ. ρόδι
 1 φλ. τσ. ζάχαρη
 1 φλ. τσ. κονιάκ
  κάθε 4 κούπες υλικών 2 ξυλάκια κανέλα και 3 γαρύφαλλα
   
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγ-μα μας σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες. Στραγγίζουμε και φιλτράρουμε το λικέρ μας. Το βάζουμε στα μπουκάλια μας.

Νότες Πορτοκαλιού

Υλικά
 2 καρότα
 1/4 κόκκινο λάχανο
 1 ματσάκι λάπατα
  κουκουνάρι
  μοσχοκάρυδο τριμμένο
  ελαιόλαδο
  κρέμα βαλσάμικου ξιδιού
  Doritos τυριού
  μαύρη ζάχαρη
  κόκκοι κύμινο
  κόκκοι μάραθου
  μουστάρδα
  αποξηραμένα άνθη πορτοκαλιάς
  ξύσμα, χυμό, ψιλοκομμένες φλούδες  ενός πορτοκαλιού
        
Εκτέλεση
Πλένουμε και τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα καρότα. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και τα λάπατα. Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τους κόκκους μάραθου και κύμινου. Χα-μηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε με τη σειρά τις φλούδες του πορτοκαλιού, το μοσχοκάρυδο, τα άνθη πορτοκαλιού και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε το χυμό του πορ-τοκαλιού με τη μουστάρδα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο για να δέσει η σάλτσα. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε με τη σειρά το λάχανο, τα καρότα, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια τα doritos και τα λάπατα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε την κρέμα του βαλσάμικου και τα κουκουνάρια.    

Μπισκότα με τυρί ροκφόρ

Υλικά
 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 100 γρ. τυρί ροκφόρ
 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Πλάθουμε ένα δίσκο και τον τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τοποθε-τούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 1 εκ. στη συνέχεια κόβουμε με κουπ απ και δίνουμε τα σχήματα που θέλουμε στα μπισκότα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρ-νο στους 160C για 15΄. Αφήνουμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα για 10΄και μετά τα τοποθετούμε σε μια σχάρα.