Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Γαλατόπιτα

Υλικά : 1 1/2  λίτρο γάλα
             2 φλ. τσ. ζάχαρη
             1 1/2 φλ. τσ. ψιλό σιμιγδάλι
             2 βανίλιες 
             200 γρ. βούτυρο
             4 αυγά
             το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
             το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να πάρει την πρώτη βράση και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Καθ' όλη τη διάρκεια ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Αφού βράσει, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας. Κατόπιν ρίχνουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι. Αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντας γρήγορα. Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε για μια ώρα στους 175 C σε προθερμασμένο φούρνο.     

Προφιτερόλ της Ολγούλας

Υλικά : για τα σου
            1 φλ. τσ. νερό
            1/2 φλ. τσ. μαργαρίνη, δεν τη μετράμε λιωμένη
            1 φλ. τσ. αλεύρι
            3 αυγά
            1 πρέζα αλάτι
            1 πρέζα ζάχαρη
           
            για την κρέμα
            1 λίτρο γάλα
            4 φλ. τσ. custard powder, τη βρίσκουμε στο super market
            1 φλ. τσ. ζάχαρη
            350 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύω μέχρι να κοχλάσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε όλο το αλεύρι με μιας. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει. Έπειτα αδειάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Πριν ρίξουμε τα αυγά αφήνουμε τη ζύμη μας για 2-3 λεπτά να κρυώσει. Με λαδωμένες τις παλάμες μας ή με κορνέ κάνουμε μπαλίτσες και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210C για 15 λεπτά.και στη συνέχεια στους 150C για είκοσι λεπτά.
     Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το πάουντερ, το οποίο το έχουμε διαλύσει σε λίγο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Βάζουμε σε ένα μπολ 2 κουτάλες κρέμα και αφού κρυώσει γεμίζουμε τα σου. Στην υπόλοιπη κρέμα ρίχνουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
     Βάζουμε τα γεμισμένα μας σου σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε την κρέμα μας να τα καλύψει. 
 

Ατζέμ πιλάφι με συκωτάκια πουλιών

Υλικά : 150 γρ. συκωτάκια πουλιών (κοτόπουλου)
             1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
             150 γρ. φιδές
             500 γρ. ρύζι καρολίνα, πλυμένο με άφθονο νερό και σουρωμένο
             125 ml λευκό κρασί
             1/2 φλ. τσ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
             1/2 φλ. τσ. μαύρες σταφίδες
             1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
             αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση : Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον φιδέ, σπάζοντάς τον με τα χέρια μας, και αλατοπιπερώνουμε συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Σε μισό λεπτό ρίχνουμε το ρύζι κι μόλις γυαλίσει σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγά σιγά προσθέτουμε ζεστό νερό, περίπου ενάμισι με δύο λίτρα νερό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. περίπου 2-3 λεπτά προτού ετοιμαστεί το πιλάφι, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Αφού κατεβάσουμε το πιλάφι από τη φωτιά, του ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε μια φόρμα ή κατευθείαν στα πιάτα.  

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μαγειρίτσα της κυρά Κατίνας

Υλικά : 1 συκωταριά (1000-1200 γρ.)
              10 φρέσκα κρεμμυδάκια
              1  ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
              2 μαρούλια (τις καρδιές)
              1 μάτσο άνηθο
              45 γραμ. ρύζι γλασέ
              110 γρ. λάδι
              1 λεμόνι (το χυμό)
              1 αυγό
              αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση : Πλένουμε τα εντόσθια και τα ζεματάμε σε ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια. Προσθέτουμε περίπου ένα λίτρο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Όταν κοντεύουν να βράσουν προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και ψιλοκομμένα τα μαρούλια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Ρίχνουμε το ρύζι και αφού βράσει και αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη μαγειρίτσα μας ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Σερβίρεται ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   

Ντοματόσουπα

Υλικά : 2 κουτιά ντοματάκια ψιλοκομμένα
             2 μέτρια κρεμμύδια
             1 σκελίδα σκόρδο
             1,5 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών
             120 γραμ. τραχανά
             1 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
             1 κουτ. γλ. ξερό δυόσμο
             αλατοπίπερο, ρίγανη, ζάχαρη
             λίγο λάδι

Εκτέλεση : Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε μια πρέζα ζά-χαρη. Προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις ντομάτες. Προ-σθέτουμε το αλατοπίπερο, το δυόσμο, την πάπρικα και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση προ-σθέτουμε τον τραχανά και βράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα μας. Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι στη μέση της σούπας και λίγη ρίγανη.    

Χοιρινό στη λαδόκολλα

Υλικά : 1 κιλό χοιρινό (λαιμός χωρίς κόκαλα)
              3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
              15 σκελίδες σκόρδο
              1/4 φλ. τσ. ψιλοκομμένο σέλινο
              3 κ. σ. γιαούρτι
              1 κ. γ. τριμμένα γαρύφαλλα
              3 κ. σ. μέλι
              3 κ. σ. πετιμέζι
              3 κ. σ. ξίδι
              1/4 φλ. τσ. άσπρο κρασί
              4 κ. σ. λάδι
              λίγο αλεύρι
              αλατοπίπερο

Εκτέλεση : Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Σβήνου-με με το πετιμέζι και το ξίδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλινο, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πιάτο. Αλατοπιπερώνουμε και και αλευρώνουμε το χοιρινό. Σκουπίζουμε το τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με κρασί και μέλι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας προσθέτοντας και το γιαούρτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Βάζουμε τα υλικά μας σε λαδόκολλα και κλείνουμε με σπάγκο. Βάζουμε το δέμα σε ρηχό ταψί με λίγο νερό για μισή ώρα.   

Σαλάτα με παντζάρια και πορτοκάλια

Υλικά : 2 παντζάρια βρασμένα
             2 πορτοκάλια
             χυμό μισού πορτοκαλιού
             μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
            λίγο άνηθο ή μάραθο
            1 κ.γ. μέλι
            1 κ.γ. ξίδι
            1 κ.σ. λάδι

Εκτέλεση : Κόβουμε σε φέτες τα παντζάρια και τα πορτοκάλια. Tα βάζουμε σε πιατέλα. Από πάνω ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λάδι, το ξίδι, το μέλι και το χυμό του μισού πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με μιξεράκι ή το χέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας και σερβίρουμε. 

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μπισκότα Πιπίνας

Υλικά : 1 βιτάμ
              2 αυγά
              1 νεροπότηρο μαύρη ζάχαρη
              1/2 νεροπότηρο λευκή ζάχαρη
              2 νεροπότηρα αλεύρι
              3 βανίλιες
              1 νεροπότηρο νιφάδες βρώμης
              1 κουτ. γλ. σόδα
              1 κουτ. γλ. μπέκιν πάουντερ
              1 σακουλάκι τρούφα

Εκτέλεση : Λιώνουμε το βούτυρο.προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε μια λεκανίτσα αναμειγνύουμε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τη σόδα, το μπέκιν, τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το περι-εχόμενο της λεκάνης στο μείγμα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε την τρούφα και αφού ανακατέψουμε αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Με τη ζύμη μας φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά.  

Μπάρες δημητριακών

Υλικά : 160 γραμ. νιφάδες βρόμης
              30 γραμ. ηλιόσπορος
              30 γραμ. κολοκυθόσπορος
              60 γραμ. μαύρες σταφίδες
              20 γραμ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
              100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
              30 γραμ. μέλι
              100 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση : Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και τα λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Ανακατεύουμε καλά. Μοι-ράζουμε το υλικό μας σε μακρόστενες φορμίτσες για μπάρες ή όλο το υλικό σε ένα μακρόστενο ταψάκι. Ψήνουμε στους 170C για 10 λεπτά. Βγάζουμε τις μπάρες από τις φορμίτσες μόλις κρυ-ώσουν. Αν έχουμε ενιαίο το υλικό σε ταψάκι το κόβουμε σε μεγέθη της αρεσκείας μας.   

Κουλούρια με ούζο και καρότο

Υλικά : 210 γρ. καλαμποκέλαιο
             225 γρ. ούζο
             1 κ.γ. αλάτι
             1,5 κούπα τσαγιού τριμμένο καρότο
             400 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση : Βάζω το ούζο, το καλαμποκέλαιο, το αλάτι και το καρότο σε μια λεκάνη. Ανακα-τεύω. Προσθέτω τμηματικά το αλεύρι και ζυμώνω. Πρέπει να έχω μια μαλακή ζύμη αλλά να μην κολλάει στα δάχτυλα. Πλάθω σε μορφή κουλουριού ή κριτσινιού. Τοποθετώ στο ταψί μου λαδό-κολλα και βάζω τα κουλουράκια μου. Ψήνω στους 180C για 45 λεπτά.

Κουλούρια ούζου της Όλγας

Υλικά : 2 κιλά αλεύρι Αγ. Γεωργίου Νο1
             340 γραμ. ζάχαρη
             60 γραμ. αμμωνία
             1,5 κ. γλ. σόδα
             4 βανίλιες
             110 γρ. λάδι
             700 γρ. ούζο

Εκτέλεση : Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά λάδι, ζάχαρη και βανίλιες. Διαλύω στο ούζο την αμμωνία και τη σόδα και τα ρίχνω στα προηγούμενα υλικά μου. Στη συνέχεια ρίχνω και ανα-κατεύω τμηματικά το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι σκληρή και ελαστική. Παίρνουμε τη ζύμη και την πηγαίνουμε σε ένα φούρνο. Ζητάμε να την βάλουν στο ζυμωτήριο για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να δημιουργηθούν στο ζυμάρι φου-σκάλες. Στη συνέχεια επιστρέφουμε σπίτι και πλάθουμε τα κουλούρια μας. Το πα-ραδοσιακό σχήμα που δίνουμε θυμίζει κολιέ με πέντε χάντρες. Πλάθουμε ένα μπαστουνάκι και με τα μικρά μας δάχτυλα, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο,  πιέζουμε ελαφρά το μπαστουνάκι να δη-μιουργήσουμε τη χάντρα. Αφού σχηματίσουμε τις πέντε χάντρες ενώνουμε τις άκρες από το μπα-στουνάκι και έχουμε το κουλούρι. Ακούγεται πολύπλοκο αλλά δεν είναι. βάζουμε τα κουλούρια σε καλά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 185C μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά (σαν λευκά).

Αν δεν πάτε τη ζύμη στο φούρνο μπορείτε να κάνετε τα κουλούρια αλλά θα δυσκολευτείτε κάπως στο να τα πλάσετε. Φυσικά θα τα κάνετε στρογγυλά χωρίς την παραδοσιακό τους σχήμα. Έτσι τα έκανα την πρώτη φορά και ήταν το ίδιο ωραία.

Brownie πραλίνα

Υλικά : για 10 μερίδες
              1 κουβερτούρα NESTLE DESSERT πραλίνα (170 γραμ.)
              3 αυγά
              140 γραμ. βούτυρο (+λίγο για το σκεύος)
              70 γραμ. αλεύρι (+λίγο για το σκεύος)
              80 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
              30 γραμ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα


Εκτέλεση : Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομ-ματάκια και την λιώνουμε μαζί με το βούτυρο σε γυάλινο μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 500W ( ή εναλλακτικά σε μπεν μαρί). Προσθέτουμε το αλεύρι τη ζάχαρη, τα αυγά και τα αμύγδαλα σε κομματάκια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί ελαφρά βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε για 12 με 13 λεπτά. Κόβου-με σε κομμάτια και προσφέρουμε. 

Ατομικά κέικ με λιωμένη σοκολάτα

Υλικά : για 4 μερίδες
              1/2 κουβερτούρα NESTLE DESSERT (100 γραμ.)
                     + 8 κομματάκια (40 γραμ.)
              3 αυγά
              50 γραμ. βούτυρο (+ λίγο για το σκεύος)
              80 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
              3 κουτ. σούπας αλεύρι (+ λίγο για το σκεύος)

Εκτέλεση : Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Σε ένα γυάλινο μπολ κόβουμε την κου-βερτούρα σε κομμάτια και την λιώνουμε μαζί με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λε-πτά στα 500W (ή εναλλακτικά σε μπεν μαρί). Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια ελαφρά βουτυρωμένα και αλευρωμένα, μέχρι τη μέση, προσθέτουμε 2 κομματάκια κουβερτούρα στο κέντρο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε στο σερβίρισμα ρίχνουμε σι-ρόπι σοκολάτας.

Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα

Υλικά : 1/2 σαρδέλες
              αμπελόφυλλα
              1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
              1 λεμόνι (χυμός)
              2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
              πιπέρι
              μαϊντανός ψιλοκομμένος
              αλάτι (ελάχιστο)

Εκτέλεση : Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τις σαρδέλες, και όλα τα υλικά μας. Διπλώνουμε μία μία τις σαρδέλες και τις τοποθετούμε σε τα-ψί. Ανάμεσά τους βάζουμε φετούλες λεμονιού και από πάνω τους ρίχνουμε μαϊντανό. Τις περι-χύνουμε με το ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στους 170C για 1 ώρα.   

Μπακαλιάρος με τσιγαριαστά χόρτα

Υλικά : 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
              1,5 κιλό άγρια χόρτα
              2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
              4 σκελίδες σκόρδο
              2-3 ώριμες ντομάτες
              200 ml ελαιόλαδο
              αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση : Κόβουμε κομμάτια το μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύ-δια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα χόρτα και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μα-ραθούν. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Συ-νεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε του προσθέτουμε αυγολέμονο.

Καλαμάρι γεμιστό

Υλικά : 4-5 καλαμάρια μεγάλα
              τυρί φέτα σε κυβάκια ή τριμμένη
             1 πράσινη πιπεριά ψιλικομμένη
             1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
             1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
             2 σκελίδες σκόρδο
             λίγο μαϊντανό
             8 κ. σ. ελαιόλαδο
             3-4 κ. σ. ούζο
             αλάτι, πιπέρι
             ντομάτα σε φέτες και λίγη παρμεζάνα τριμμένη (για το γαρνίρισμα) 

Εκτέλεση : Πλένουμε τα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε εσωτερικά και αφαιρούμε τα πτερύγια, τα οποία τα κόβουμε κομματάκια για να τα χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα μας. ρίχνουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κομμένα πτερύγια, το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνου-με στη φωτιά για 2-3 λεπτά. Μόλις κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη φέτα (βάζω αρκετή) και ανακατεύουμε. γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα  και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πιρέξ και τοποθετούμε τα καλαμάρια. Πάνω στα καλαμάρια βάζουμε από μια φέτα ντομάτας και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180C για 30΄, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15΄ακόμη. 

Καλαμαράκια γιαχνί

Υλικά : 1/2 καλαμαράκια
              5-6 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
              1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
              1 φλ. τσ. ντοματοχυμό
              3-4 κόκκοι μαύρο πιπέρι
              1 δαφνόφυλλο
              αλάτι

Εκτέλεση : Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα καλαμαράκια τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρί-ζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και σε φέτες. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό και τ΄αφήνουμε να αχνιστούν και να μαλακώσουν. Στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε ζεσταίνου-με το λάδι, ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πιπέρια, το δαφνόφυλλο, το αλάτι και τον ντοματοχυμό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Μαγειρεύουμε το φαγητό μας σε χαμηλή φωτιά. 

Καλαμαράκια ψητά με σάλτσα άνηθου

Υλικά : 1 κιλό καλαμαράκια
              για τη μαρινάδα
              1 λεμόνι (το ξύσμα του)
              2 κουτ. σούπας ρίγανη
              2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
              1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
              αλάτι (όσο θέλουμε)
              φρεσκοτριμμένο πιπέρι
              για τη σάλτσα άνηθου
              100 γραμ. φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος
              1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
              1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
              1 λεμόνι (ο χυμός του)
              χοντρό αλάτι
              φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση : Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια από την πέτσα, τα εντόσθια και το κόκκαλό τους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Στο μεταξύ πολτοποιούμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ. Ψήνουμε τα καλαμαράκια σε ψησταριά ή στο γκριλ για 15-20 λεπτά, φροντίζοντας να τα γυρίζου-με για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Περιχύνουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα άνηθου και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμη λεμόνι.

Χταπόδι κρασάτο

Υλικά : 1,5 κιλό χταπόδι
             1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
             1 νεροπότηρο ξίδι (κατά προτίμηση κόκκινο)
             2 νεροπότηρα ελαιόλαδο

 Εκτέλεση : Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κα-τσαρόλα, ρίχνουμε πιπέρι και το βράζουμε σε χαμηλή  με  φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του. Αν δεν έχει μαλακώσει ρίχνουμε ελάχιστο νερό και βράσουμε μέχρι να το πιει όλο. Ρίχνουμε το ξίδι και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις με μισάνοιχτη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρασί  και αφήνουμε και πάλι να πάρει μερικές βράσεις. Ανακατεύουμε ελαφρά ή αναταράσσουμε την κα-τσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει μέχρι να έχουμε μια ωραία πηχτή σάλτσα. Αφού ρίξουμε το ελαιόλαδο κλείνουμε κανονικά το καπάκι της κατσαρόλας. Δεν ρίχνου-με καθόλου αλάτι.

Μύδια με κριθαράκι

Υλικά : 1 κιλό μύδια
              1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
             1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
              4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
              1 φλιτζ. τσαγιού άσπρο κρασί
              4 κουτ. σούπας μαϊντανό
              2 σκελίδες σκόρδο
             1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
              1 λεμόνι (χυμός)
              λίγη ρίγανη
              λίγο κύμινο
              αλατοπίπερο 

Εκτέλεση : Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σοτά-ρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τα μύδια και σοτάρουμε μέχρι να να πιουν αρκετά τα υγρά τους. Ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια με δυο βράσεις. Ρίχνουμε το κριθα-ράκι και σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε μή-πως θέλει να προσθέσουμε λίγο κρασί ακόμη. Αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε κρασί ρίχνου-με ελάχιστο νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε μια φόρμα. Σερβίρεται τόσο ζε-στό όσο και κρύο.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κάπαρη γιαχνί


Υλικά : 1,5 φλ. τσ. κάπαρη
             1/2 φλ. τσ. λάδι
              2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
              2 κ. σ. ντοματοπολτός
              1 σφηνάκι ούζο
              φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο
              λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση : Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουμε την κάπαρη και σοτάρουμε για 5΄ ακόμη. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε το ντοματοπολτό και ανακατεύουμε καλά. Συνε-χίζουμε σε σιγανή φωτιά για 5΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το πιπέρι ή το μπούκοβο και σερβίρουμε.    

Κεφτεδάκια σολομού


Υλικά : 250 γρ. φρέσκο σολομό
             125 γρ.καβούρι κονσέρβας
             1/2 φλ. τσ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
             1/2 φλ. τσ. ψιλοκομμένο άνηθο
             2 αυγά
             1/2 φλ. τσ. τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
             1/2 κ. γ. πιπέρι καγιέν
             αλάτι
             πιπέρι
             1/2 φλ. τσ. λευκό κρασί
             λάδι για το τηγάνισμα
             φρυγανιά για το πανάρισμα

Εκτέλεση : Αχνίζουμε το σολομό, τον στραγγίζουμε και τον θρυμματίζουμε. στραγγίζουμε το κα-βούρι και το ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ΄τα θαλασσινά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και 2 κουτάλια της σούπας κρασί. στο υπόλοιπο κρασί βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τα κεφτεδάκια τα οποία πανάρουμε στη φρυγανιά και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μέ-χρι να ροδίσουν.  

Καπνιστή πέστροφα με μουστάρδα


 Υλικά : 1 πέστροφα
              1 λεμόνι (το χυμό)
              2 κ.σ. μουστάρδα
              1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
              φρεσκοτριμμένο πιπέρι
              ψιλοκομμένο βασιλικό ή σέλινο

Εκτέλεση : Βάζουμε την πέστροφα σε μια μικρή πιατέλα. Σε μπολάκι χτυπάμε το χυμό λεμο-νιού, τη μουστάρδα και το λάδι. Περιχύνουμε την πέστροφα. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι. Την βά-ζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά την σερβίρουμε βάζοντας από πάνω το βασιλικό ή το σέλινο. 

Μιρμιτσέλι


Υλικά : 1 κρίθινο παξιμάδι
              1 ντομάτα ψιλοκομμένη
              1 αγγουράκι κομμένο
              1 μελιτζάνα ψημένη καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
              100 γρ. κοπανιστή
              4 φιλέτα αντζούγιας
              ελαιόλαδο

Εκτέλεση : Βρέχουμε και κομματιάζουμε το παξιμάδι. Βάζουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε μαζί με τη ντομάτα, το αγγούρι και τη μελιτζάνα. Τοποθετούμε από πάνω την κοπανιστή και τις αντζούγιες. Ρίχνουμε το λάδι. Πριν το σερβίρισμα το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Κάσα


Υλικά : 400 γρ. τυρί μπάτζο (κομμένο σε 4 φέτες)
             1/2 φλ.τσ. μπάτζο τριμμένο 
             50 γρ. λάδι
             50 γρ. αλεύρι
             2 κ. σ. πιπέρι κόκκινο

Εκτέλεση : Αλευρώνουμε τις φέτες του τυριού και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι το αλεύρι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καφέ χρώμα. Ρίχνουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε για 1΄.Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 5΄σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε τις φέτες και το τρίμμα του τυριού. Σερβίρουμε ζεστό.

Το μπάτζο είναι είδος σκληρού τυριού της περιοχής Βοΐου. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο σκληρό τυρί. 

Καπνιστό σαγανάκι με πορτοκάλι

Υλικά : 200 γρ. καπνιστό τυρί
             1 πορτοκάλι
             50 γρ. καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση : Σε ένα μικρό σκεύος φούρνου βάζουμε το καπνιστό τυρί σε φέτες των 2 εκ. Προ-σθέτουμε το χυμό μισού πορτοκαλιού. Ρίχνουμε στο μείγμα και τα καρύδια. Ψήνουμε στους 170C μέχρι να λιώσει το τυρί.

Αν θέλουμε μπορούμε να στο σερβίρισμα να του βάλουμε ελαφρώς καραμελωμένο τρίμμα φλούδας πορτοκαλιού.   

Σουφλέ ντομάτας

Υλικά : 8 αβγά
             3 ντομάτες μεγάλες ώριμες
             250 γρ. γραβιέρα
             1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
             2 κ. σ. αλεύρι
             αλάτι, πιπέρι
             λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση : Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κό-βουμε σε χοντρούς κύβους, αλατίζουμε και βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Τις πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά τους και τις αφήνουμε να στραγγίσουν για 10΄. Προτού τις χρησι-μοποιήσουμε τις πιέζουμε πάλι με τα χέρια. Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα αβγά όπως στην ομε-λέτα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα τριμμένη, το αλεύρι, το βασιλικό και το αλατοπίπερο . Ανακα-τεύουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Βάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το σουφλέ.

Λαχανοντολμάδες γιαλαντζί με σάλτσα ταχινιού

Υλικά : 1 μεγάλο λάχανο με μαλακά φύλλα
             3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
             1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
             1 ματσάκι μαϊντανό
             1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή σησαμέλαιο)
             750 γραμ. ρύζι καρολίνα (μουλιασμένο σε νερό)
              δυόσμος (ανάλογα τα γούστα μας)
              1 λεμόνι (ο χυμός του)
              2,5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κρέατος
              αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο 
              για τη σάλτσα
              1 φλ. τσαγιού ταχίνι
              2 φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό

Εκτέλεση : Αφαιρούμε τον κώνο από το κοτσάνι του λάχανου. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε το λάχανο για 5-8 λεπτά. Το βγάζουμε, το στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα πρώτα φύλλα που ζεματίστηκαν και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ζεματιστούν όλα τα φύλλα. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το μουλιασμένο ρύζι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα φύλλα και βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε δεξιά και αριστερά τις άκρες και ρολάρουμε, όχι πολύ σφιχτά, τον ντολμά. Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα στρώνετε μια στρώση από μικρά ή σχι-σμένα φύλλα και από πάνω βάζετε τους ντολμάδες με το άνοιγμα προς τα κάτω. Αλατοπι-περώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, λίγο μπούκοβο και από πάνω α-πλώνουμε πάλι φύλλα. Προσθέτουμε ζωμό τόσο που να καλύπτονται οι ντολμάδες και σκεπά-ζουμε το φαγητό με ένα βαρύ πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει μια βρά-ση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα συχνά. Προσέχουμε το φαγητό να έχει μονίμως περίπου 2 φλιτζάνια ζωμό. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό ζωμό του φαγητού. με τη σάλτσα που φτιά-ξαμε, αντί αυγολέμονο, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες.   

Μαραθοκεφτέδες


Υλικά : 1 κ. τσ. μάραθο ψιλοκομμένο
             1 κ. τσ. αλεύρι
             1 αβγό
             1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
             αλάτι, πιπέρι
             λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση : Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. Σε ένα τηγάνι αφήνουμε το λάδι μας να κάψει και με ένα κου- τάλι ρίχνουμε το μείγμα μας στο τηγάνι. Τους αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα περίπου 3΄ την κάθε πλευρά. Βγάζουμε από τη φωτιά και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Εγώ στη ζύμη ρίχνω σταγόνες ούζου. Τους δίνει καταπληκτική γεύση.